Vodič kroz Cirih

Cirih  – grad koji ponudom zadovoljava i najizbirljivije turiste

Šta prvo pomislite kada se pomene put u Cirih? Da ćete videti dosadne bankare, mnogo satova, da će Vam ponuditi degustaciju čokolade ( i mi imamo ovu asocijaciju)…to su verovatno najčešći odgovori. Ipak, Cirih je mnogo više od toga. Možda nema atrakcije koje privlače milione turista godišnje poput Pariza ili Beča, ali svakako ima šta da ponudi svakome ko se odluči da krene u obilazak.

Šarm starog dela grada koji čuva izgled sa kraja 19. veka i novi delovi koji se veoma brzo transformišu u stecišta dizajnera, umetnika, entuzijasta koji gaze napred, čine da Cirih ima turističku ponudu koja zadovoljava i najizbirljivije turiste.

Muzeji, verski objekti, urbane četvrti, jezero i kupališta, najbolji restorani …predstavljamo Vam Cirih, skrećemo Vam pažnju na lokacije koje ne treba da propustite. Verujemo da će Cirih postati jedna od onih destinacija  kojoj ćete se vraćati ukoliko je otkrijete u pravom svetlu.

Možda je za mnoge nezaobilazan kada je reč o poslu, ali evo smernica kako da zavolite Cirih i kao mesto za opuštanje, razgledanje, otkrivanje …pa, krenimo!

Raj za ljubiteje umetnosti.

 1. Kunsthaus, (Heimplatz 1), galerijski prostor u kome su izložena dela najpoznatijih svetskih umetnika od srednjeg veka do danas. Pomenućemo samo neka imena: Van Gog, Mone, Rodin… Radno vreme galerije je od 10h – 18h. Ulaz osobama do 16 godina se ne naplaćuje, a ulaz sredom je slobodan za sve posetioce.
 2. Cabaret Voltaire, (Spiegelgasse 1), mesto začeća Dada umetničkog pokreta, ponovo obnovljeno 2004. godine, sada je mesto koje okuplja umetnike, gde se priređuju izložbe u opuštenijoj atmosferi koja više liči na ambijent  nekog bara ili kafea. I radno vreme je fleksibilno, pa ovde možete često ostati i nakon ponoći.
 3. Kolekcija Oskara Reinharta, ( 95) najveća privatna umetnička kolekcija u Cirihu, mesto gde ćete pronaći neka od najpoznatijih dela Gerard Davida, Poussina, Daumiera, Van Gogha i preko 200 drugih umetnika.Posete su moguće od 10h-17h, sredom i do 20h. Postoji i organizovan prevoz do lokacije i to sa glavne železničke stanice ( sektor G )u Cirihu.
 4. BÜHRLE, ( 172), još jedan dragulj kada je reč o umetničkim postavkama. Mesto koje čuva dela Pol Sezana, Van Goga, Monea. Nažalost deo kolekcije je nestao nakon pljačke koja se dogodila 2008. godine i upravo to je jedan od razloga zašto je vila u kojoj se nalazi postavka, a koja datira iz 1886. otvorena za javnost samo svake prve nedelje u mesecu.

Nadamo se da smo zadovoljili znatiželju svih zaljubljenika u umetnost  i dali im sasvim dovoljno razloga da se tamo zapute. Ukoliko i nakon naših predloga poželite da vidite još umetničkih eksponata, obradovaće vas podatak da se u Cirihu nalazi oko 50 muzeja i oko 100 umetničkih galerija. Bacite se u potragu i javite nam utiske.

Od arhitektonskih znamenitosti i religijskih objakata treba videti:

 1. Grossmünster (Grossmünsterplatz), katedrala u gotičkom stilu, sa dve kule koja potiče iz 12. veka. Poseta je moguća u periodu od 10h -18h časova.
 2. Fraumünster (Stadthausquai), još jedna katedrla, takođe u gotičkom stilu, koja potiče iz 13. veka. Kasnije, u nekoliko navrata građeni su prozori od stakla sa mozaicima u boji po kojima je i danas prepoznatljiva.

Sve one koji očekuju i vodič za odličan šoping u Cirihu nećemo izneveriti. Cirih je grad gde zaista možete uživati u najkvalitenijoj ponudi kada je o kupovini reč. Ponuda najpoznatijih svetskih brendova je odlična pa i oni najizbirljiviji sigurno neće odoleti.

Bahnhofstrasse, je lokacija u srcu Ciriha, pretežno pešačka zona, omiljeno šetalište i meštana i tursta, gde je urbana zona prošarana i drvoredima koji omogućavaju prijatnu šetnju i tokom letnjih meseci. Osim šetnje, ova ulica nudi i odličan izbor prodavnica, više od 90,  koje garantuju i odličan šoping. Kada se umorite, tu je i mnoštvo kafea i restorana gde se možete odmoriti i nešto pojesti. Treba reći da je ovo i poslovni centar, pa ovde možete sresti i mnoštvo onih užurbanih bankara sa početka našeg vodiča.

Bahnhofstrasse

Raj za čulo ukusa!

Iako priča o čokoladi možda deluje kao suvišna, ne želimo da dozvolimo da posetite Švajcarsku a da ne probate i najbolju čokoladu. Ovaj, mnogima omiljeni slatkiš, ima posebno mesto kad se putuje u ove krajeve. Naš doprinos se ovoga puta ogleda u preporuci jedne od najstarijih porodičnih manufaktura, još od 1836. godine, koja već decenijama unazad pravi najbolje slatkiše: praline, tartove, čokoladne pločice…Recepti su tradicionalni, ukusi već godinama nepromenjeni, a kvalitet u potpunosti očuvan. Posetite Sprüngli (Bahnhofstrasse 21), i u njihovom kafeu degustirajte njihove proizvode.

Još jedna zanimljivost je i restoran Blinde Kuh (Mühlebachstrasse 148), i mogućnost da večerate u mraku. Svakako novo iskustvo za sve one koji nisu pokušali. Njihova poruka je da morate verovati svim svojim čulima.

Cirih za najmlađe.

Znamo da obilazak katedrala i maratonski šoping  nije aktivnost koja će oduševiti najmlađe. Za njih, imamo drugačije planove.

 1. Zoological Museum (Karl Schmid-Strasse 4 ) osnovan 1833. godine, poseti oko 80 hiljada ljudi godišnje, što ga svrstava među najposećenije u Cirihu. Postavku ovog prirodnjačkog muzeja čini oko 1500 eksponata gde se mogu videti najrazličitije životinjske vrste ( modeli životinja ili konstrukcije kostiju) u ambijentu koji podseća na njihovo prirodno stanište. Interaktivni deo postavke se odnosi na mogućnost da deca koriste mikrskope, slušaju cvrkut ptica… Ulaz je slobodan, a radno vreme je od 9h – 17h, vikendom od 10h.
 2. Kindercity (Chlirietstrasse 12, Volketswil), mesto koje je zabavnije od muzeja, ali i dalje ima istu edukativnu svrhu. Namenjeno deci do 12 godina. Podseća na malu istraživačku stanicu gde se na zabavan način deca upoznaju sa različitim naučnim disciplinama. Ulaz se naplaćuje u zavisnosti od odabrane aktivnosti. Kako je ovaj centar van Ciriha, do njega se stiže vozom i to S-Bahn S9 ili S14 do stanice “Schwerzenbach”. Vožnja traje 15 minuta.

Ukoliko u Cirih idete u vreme novogodišnjih praznika, ne propustite da posetite Christkindli Markt (lokacija je glavna železnička stanica), najveći božićni market u zatvorenom prostoru u Evropi. Ko uživa u novogodišnjoj euforiji,  voli praznike i uživa u dekoraciji i odabiru poklona bilo za sebe ili svoje najbliže, neće odoleti. Ovo je mesto gde će i deca i roditelji podjednako uživati.

Ukoliko pak Cirih posećujete tokom letnjih meseci, preporučujemo Vam da bar na kratko zaboravite na obilaske, da odložite mape i kreditne kartice i dan provedete na nekom od kupališta. I deci će se ova mogućnost dopasti.

Cirih panorama

 1. Jezero, svakako jedno od najposećenijih lokacija u cirihu. Vreme odvojite bar za šetnju obalama. Naićićete i na nekoliko parkovskih površina, dečjih igrališta, vrtova.
 2. Mythenquai (Mythenquai 95), javno kupalište na jezeru koje pruža sve pogodnosti kao da ste na pravoj plaži. Zabava za decu, uživanje za odrasle, aktivnosti na vodi i oko nje, restorani piknik prostor. Kao prevozno sredstvo koristite autobuse i to linije 161 i 165. Kupalište je otvoreno od maja do septembra od 9h – 20h.
 3. Wettswil ranč (Ettenbergstrasse 91) , ukoliko volite prirodu i želite da se nađete na jednom pravom ranču, posetite ovo mesto. Možete se okušati u jahanju, a za najmlađe postoji mogućnost druženja da ponijima. Ranč je izvan Ciriha i morate koristiti prevoz autobusom, vožnja traje 20 minuta. Obavezno se najavite i raspitajte o cenama.

Nadamo se da ste pronašli nekoliko atrakcija koje su pobudile Vašu pažnju, kao i da smo vas iznenadili pojedinim mestima za koja niste znali. Ovaj možda neuobičajen vodič, koji otkriva i drugu stranu ovog grada je tu da Vas inspiriše, da Vam ideje kako da svoje vreme provedeno u Cirihu iskoristite na pravi način.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu