Vodič kroz Makarsku

Makarska – poznato mondensko letovalište i danas biser hrvatskog primorja

Makarska je najveće i najposećenije turističko mesto na istoimenom primorju koje je i najtopliji deo Hrvatske sa prosečnom godišnjom temperaturom i iznad 20 stepeni. Lepota ovog dela Hrvatske opredelila je sve koji tu žive da se dominantno bave turizmom i da ovaj kraj učine pravim rajem za sve one koji žele da uživaju u suncu, moru i svim pratećim sadržajima.

Makarska se nalazi u srcu Dalmacije, ispod planine Biokovo. Predivne plaže i čisto more nudi mnoštvo različitih sadržaja uključujući i bogatu ponudu smeštaja – apartmana i luksuznih hotela. Duž makarskog  šetališta oivičenog borovima nalaze se mnogobrojni turistički sadržaji, hoteli, ugostiteljski objekti i naravno Kačićev trg u središtu grada, koji je centar svih kulturno-zabavnih zbivanja.

Ovaj, može se reći drevni grad, tokom istorije menjao je vladare, bio je i pod Venecijom i pod Turskom i Mletačkom republikom. Pravi razvoj turizma počinje za vreme franscuske i austrijske vladavine.

Plaže Makarske – aktivan odmor ili uživanje u kristalno čistom moru!

Pomenućemo samo neke od mnogobrojnih plaža, najpoznatije, uz napomenu da i ovi prostori kriju mnoge još neistražene i nekomercijalizovane plaže koje možete i sami otkriti. Za one koji pravi odmar zamišljaju kao svakodnevno izležavanje na plažama, uživanje u suncu, moru i vodenim sportovima Makarska je idealno mesto. Ovde i najveći hedonisti neće imati zamereke.  A i brojnost onih koji biraju Makarsku svake godine govori u prilog tome.

Na mapi možete videti lokaciju plaža koje ćemo navesti i njihov raspored u odnosu na Makarsku.

Plaža Dugi Rat, jedna od najlepših u Evropi, u mestu Brela. Po izboru uglednog američkog magazina Forbes ova plaža je proglašena najlepšom plažom u Evropi i šestom plažom sveta! Morate je posetiti.

Plaža u Drašnicama je velika šljunkovita plaža udaljena oko 10km kilmetara od centra Makarske. Opasana je hladovinom i nalazi se pod planinom Biokovo. Na nju se nastavljaju mnoge manje peščane plaže i uvalice. U blizini plaže postoji i mesto za uvezivanje jahti i čamaca.

Plaža Berulija u mestu Brela, duga je 400m i sastoji se iz tri male uvalice. Idealna je za sve koji se žele baviti raznim aktivnstima na moru poput sportova na vodi. Obeležena je i Plavom zastavicom za kvalitet.

Plaža  Mala Duba se nalazi u istoimenom naselju u Živogošću. Ova duga šljunkovita plaža ima i prirodnu hladovinu zahvaljujući gustom rastinju. Ulaz u more je postepen i idealan za malu decu i neplivače.Okolina je bogata svim dodatnim sadržajima poput ugostiteljskhi objekata, sportskih terena i pijace gdje se može naći veliki izbor voća i povrća.

Makarska

Grad Makarska – grad koji živi od turizma i za turizam.

U središtu grada nalazi se gradski trg, Kačića trg, na kome se nalazi spomenik pesniku Andriji Kačiću Milošiću izgrađen 1890. i fontana koja datira iz 1775. godine i svedoči o vremenu kada je prva pitka voda stigla u grad.  Na trgu se nalazi i crkva Sv. Marka Evanđeliste, koja potiče iz 1700. godine. Na ulazu u crkvu nalazi se oltar u kojme se čuvaju kosti Sv. Klementa, zaštitnika grada i makarske biskupije. Tu su i crkva Sv. Marka, sportski centar, Gradska knjižara, galerija, muzička škola…

Nad Makarskom se nadvija Biokovo, planina proglašena parkom prirode zbog raznolikosti vegetacije (od alpske do mediteranske u zavisnosti od nadmorske viisne) i životinjskih vrsta. Sastavni deo parka prirode Biokovo je botanički vrt Kotišina, na 16,5ha, iznad istoimenog sela, 3 km udaljenog od Makarske u kojem se mogu pronaći i upoznati stotine biljnih vrsta Biokova.

Makarska je i karnevalski grad gde se svakog leta, početkom avgusta održava Letnji karneval. Maskirana povorka, muzika i zabava okupi mnogobrojne pevače, plesače, turiste, i decu i odrasle a čitava obala poprimi karnevalsku atmosferom sa maskiranim likovima na svakom koraku. Osim ove manifestacije tu je i Noć kalalarge, koja se od 1994. godine održava i neizostavni je deo programa makarskog kulturnog leta. Reč je o zabavi gde gosti uživaju u dalmatinskim pesmama, plesovima i kulturnom programu, degustiraju dalmatinsku domaće specijalitete i vino, a duž ulice Kalalarge vidi se svetlost ferala koji daju poseban šmek ovom događaju.

Tokom letnjih meseci održava se i Makarsko leto kao najveća, najduža, najposećenija i najkvalitetnija makarska kulturna i zabavna manifestacija koja obuhvata klapske večeri, pop-rock koncere, večeri folklora, pozorišne predstave, koncerte klasične muzike.

Još jedna autentična manifestacija su i Ribarske večeri, poznate po takmičenju u starim Dalmatinskim igrama, kao što su: hodanje po lojavoj gredi, trka na magarcima, razvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena. Kako su sve igre takmičarskog karaktera, tu su i nagrade pa svi pobednici osvajaju, a šta drugo, već poznatu dalmatinsku pršutu.

Makarska trg

Izleti do obližnjih lokaliteta – živopisnih ostrva ili gradova pod zaštitom UNESCO-a

Kada se nađete u Makrskoj ne propustite da posetite i neka od obližnjih ostrva poput Brača, Hvara ili Korčule. Organizovano, turističkim brodićima koji svakodnevno voze turiste do nekog od ostrva, videćete svu raznolikost ovih predela, lepota koje nude i sadržaja koje pružaju.

U zavisnosti koliko daleko vam je prihvatljivo da putujete, možete posetiti i  Dubrovnik (165 km), ušće Neretve ( 62 km) i Baćinska jezera (55 km), ušće reke Cetine i slavni gusarski grad Omiš (37 km), ili možete otići čak i do nekog od gradova pod zaštitom UNESCO-a kao što je Split (61km), Solin (66 km), Trogir (83 km) i Šibenik(136). Najudaljeniji ali svakako vredan posete je  Nacionalni park reke Krke (158 km).

Hrana i piće – konobe u Makarskoj deo dalmatinskog identiteta.

Kako biste na pravi način svoj boravak upotpunili i najboljim zalogajima i doživeli pravu malu gastronomsku avanturu preporučujemo Vam da posetite neku od konoba koje nude tradicionalne, mahom riblje specijalitete. Opšti utisak je da su ugostitelji želeli da opuštenom atmosferom i pomalo porodičnim anbijentom učine da se uvek osećate ugodno, opušteno i da jedino na šta ćete obratiti pažnju budu specijaliteti sa njihovim potpisom.

Konoba Kalalarga, nudi uvek svežu riba koja stiže od makarskih ribolovaca, vino iz obližnjih vinarija, naizgled jednostave recepe koji kada se na pravi način pripreme ostavljaju utisak. Nismo pristrasni, istraživali smo šta i drugi govore i samo ćemo Vam reći da ovde treba svratiti. Tu su i konoba Decima, zatim Mare i Vrata Biokova ( kuća seoskog turizma na 15km od Makarske koja nudi sadržaje koji Vam mogu upotpuniti jedan ceo dan).

Kada se odlučite da posetite Makarsku, na raspolaganju Vam je čitava rivijera, što odmor ili obilazak zaista može učiniti sadržajnim. Na Vama je da osmislite svoje vreme i uživate u čarima Jadrana po svojoj želji.  Nadamo se da ćete uspeti da obiđete svaki kutak i da nam prenesete utiske.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu