Vodič kroz Nemačku

Na koji način možete sebi priuštiti i više nego zanimljivo putovanje u Nemačku.

Grad u Nemačkoj poznat kao rodni grad Alberta Einsteina, gde se nalazi slikovita četvrt Fischerviertel, kosa kuća Schiefe Haus i najviši crkveni toranj na svetu Munster visok 161,53m.

Ulm je poznat i kao univerzitetski i industrijski grad.

Grad se deli na dva dela, stari i novi koje razdvaja Dunav. Šetnjom pored Dunava možete doći do starog grada i do najpoznatije građevine u Ulmu, katedrale Ulmer Münster (Münsterplatz 21).  Početak gradnje katedrale vezuje se za 1377. godinu. Katedrala je izgrađena u gotičkom stilu, visoka je čak 161m, do vrha vodi 768 stepenika i nema lifta. Trud koji morate da uložite kako biste se popeli na vrh isplati se čim pogledate prizor Ulma kao na dlanu i vrhova Alpa u daljini. Možete je posetiti u periodu od 9h-20h, zimi do 17h. Ulaz košta oko 5 eura.

Spomenik Albertu  Anštajnu (Am Zeughaus) – najpoznatijoj ličnosti koja je u Ulmu živela. Spomenik je delo skulptora Jürgena Goertz i sastoji se iz tri dela: rakete, puževe kućice i glave Alberta Anštajna. Neobičan spoj koji ima svoju simboliku.

Građevine Ulma i najpoznatija Rathaus (Marktplatz 1) čuva deo istorije i jedan, neuspeli, ali ipak zabeleženi pokušaj pravljenja prve letilice iz 1811. godine.

Već smo pomenuli da postoji podeljenost na dva veoma različita dela grada. Kada govorimo u novom delu pomenućemo Neue Straße ili Novu ulicu gde se nalazi više modernih građevina futurističkog dizajna koje daju sasvim drugačiji izgled ovom delu gradu.Tu se nalaze: Gradska kuća, Centralna biblioteka, Galerija Weishaupt, Sinagoga.

Kada ste u Ulmu bavezno posetite i deo koji se zove Fischerviertel – živopisnu četvrt, stari ribarski kvart gde se i danas nalaze brojni autentični restorani, galerije i popularna Kriva kuća. Takođe, ne propustite i Marketplatz – pijacu gde svake srede i subote možete kupiti domaće proizvode koje donose farmeri iz okoline Ulma.

Već tradicionalno u periodu praznične euforije organizuje se Ulm Cristmas market (od 24. novembra do 22. decembra 2014.) na platou ispred Munster katedrale koji privlači više stotina hiljada ljudi. Tu je sve – od dekoracije, ukusnih đakonija, muzike. Pravo mesto za kupovinu poklona i suvenira.

Za sve ljubitelje sporta zanimljiva će biti i informacija o postojanju Anštajnovog maratona, koji se održava od 2005. Ova sada već popularna maratonska staza specifična je po tome da duž trase čak 40 orkestara daje podršku trkačima. Vreme održavanje je septembar mesec, pa ukoliko ste u formi možete se polako pripremati i za narednu trku.

Za one kojima je Nemačka asocijacija i za dobar ukus piva, tu je i Brewers Market  (Southern Minster Square )– festival piva koji će se održati 25. i 26. aprila 2015. i gde će svi posetioci biti u prilici da probaju preko 40 vrsta piva i mnoštvo pratećih specijaliteta. Naravno, sve uz muzički program.

Ukoliko želite da vreme provedete u prirodi na raspolaganju su Vam dva velika parka: Fridrichsau sa akvarijumom i Glacis (Caponniere 6)  sa botaničkom  baštom.

Za kraj Vam preporučujemo da nikako ne odete iz Ulma a da ne probate i nešto od tamošnjih specijaliteta. Restorana ima zaista mnogo i nećete pogrešiti i ako sami pravite odabir ali ukoliko ipak želite našu preporuku onda je to Zur Forelle (Fischerg. 25) restoran kome nećete odoleti. Živopisan eksterijer i ušuškan enterijer, nemačka kuhinja i blizina Dunava dovoljna su preporuka.

Göppingen

Ukoliko sa Fudeksom otputujete u ovaj grad između Štutgarta i Ulma predlažemo vam na koji način možete sebi priuštiti i više nego zanimljivo putovanje naročito ako se ima u vidu da je Štutgart na samo 36 km udaljenosti.

Evo šta ne treba nikako propustiti:

 1. Hohenstaufen Castle nalazi se u blizini grada na padinama planine  Hohenstaufen na nadmorskoj visini od 650m. Izgrađen je u 11. veku da bio bio dom porodice Fredericka I od Swabie. Od 1871. godine smatra se spomenikom od nacionalnog značaja.
 2. Marklin Museum (Reutlinger Strasse 2) – za sve zaljubljenike u vozove i železnicu koja može postati deo vaše dnevne sobe. Već naslućujete šta Vas očekuje.
 3. EWS Arena je sportski objekat koji prima preko 5ooo posetilaca i dom rukometnog kluba još jednom obeležju grada. Otvorena je 1967. godine a renovirana 2009.

Na nepunih sat vremena udaljenosti nalazi se Štutgart. Iskoristite blizinu i obiđite neke od najpopularnijih turističkih atrakcija koje nudi.

 1. Muzej Mercedes – Benz (Mercedesstrasse 100), ne treba posebno govoriti da je ovo nezaoblazna stanica za sve ljubitelje automobila. Muzej je otvoren svakim danom sem ponedeljka od 9h – 18h. Cena ulaznice je 9 eur .
 2. Za one koji možda više cene Porše tu je i Porsche muzej (1 Porscheplatz) gde možete videti više od 80 vozila i mnoštvo drugih eksponata. Tu su čuveni 356, 550, 911 i 917 modeli. Muzej je otvoren u periodu 9h-18h svakim danaom osim ponedeljka. Ulaz za odrasle košta 8 eura a za decu ispod 14 godina upola manje.
 3. Za ljubitelje prirode preporučujemo Killesberg Park (Thomastrasse 101) ili Vilhelma Zoo (Wilhelmaplatz 13).
 4. Staatsgalerie (Konrad-Adenauer-Strasse 30-32) , sastoji se iz tri građevine različite namene. Jedan je od najposećenijih muzeja u Nemačkoj. Najznačajnija je kolekcija moderne umetnosti 20. veka koja sadrži oko 800 eksponata u stalnoj postavci.

Skrećemo Vam pažnju na još dva muzeja i to: Stuttgart State Museum of Natural History  (Rosenstein 1)  i Kunstmuseum (Kleiner Schloßplatz 1).

Ukoliko ste uvek raspoloženi i za dobar šoping slede preporuke. Za kupovinu u zatvorenom na raspolaganju Vam je shopping mall Breuninger (Marktstr. 1-3) gde možete kupiti odeću, obuću poznatih brendova. Ukoliko ste više za nešto drugačiju robu i koncept kupovine sličan našoj pijaci preporuka je Markthalle (Dorotheenstr. 4). Raj za one koji vole da kupuju namirnice koje se ne mogu baš uvek i svuda pronaći.

Pforzheim

Ovo grad na severozapadu Nemačke, možda i najprepoznatljiviji po tradiciji izrade nakita i satova pa ne čudi i naziv koji mu je dat – Golden City.  O značaju ovog grada govori i podatak da je promet nakita i satova koji je ovde nekada čak dostizao i oko 70% od ukupnog prometa cele države kada je o ovoj robi reč.  Grad se nalazi između Stutgarta i Karlsruhea i sastoji se od 16 posebnih celina (distrikta).

Pforzheim ima šta da ponudi i kada je o kulturnim sadržajima reč. Tu su brojni muzeji, teatar, spomenici kulture i druge građevine od interesa. Pomenućemo same neke koje miogu biti interesantne za svakoga ko poseti ovo mesto:

 1. Pforzheim Wildpark (Tiefenbronner Strasse 100) – zoološki vrt u kome će uživati i deca i odrasli. Ukoliko imate slobodnog vremena i želite da ga provedete na oplemenjujući način uživajući sa svojim najmlađim članovima porodice posetite ovaj vrt.
 2. Vehicle Museum – nimalo klasičan muzej najrazličitijih prevoznih sredstava. Nemojte očekivati luksuzan prostor i sterilnu atmosferu. Ovo je mesto koje ima duh, gde se nalaze svi oni predmeti kojih se možda i sećate. Očekuku Vas najrazličitiija prevozna sredstva prikupljena sa različitih strana – traktori, oldtajmeri, bicikle… Sam koncep muzeja će Vas sigurno iznenaditi. Preporuka je da pogledate sajt, koji iako je na nemačkom, pruža uvid u to šta Vas tamo očekuje.
 3. Schmuckwelten (Jahnstraße 42) – Muzej nakita možda i jedinstven u svetu. Tokom godine organizuje brojne izložbe i ima stalne postavke. Nedavno je kolekcija muzeja dopunjena i džepnim satovima, etnografskim nakitom.  Možete ga posetiti  od 10h – 17h. Ulaz je oko 3 eur.

I u samom muzeju možete kupiti nešto od nakita koji izrađuju tamošnji mladi dizajneri. Ukoliko želite i da obiđete i prodavnice duž Leopoldplatz pronaćićete mnogo veći izbor i možda povoljnije cene.

Kloster Maulbronn

 1. Kloster Maulbronn (Klosterhof 5 )- srednjovekovni manastirski kompleks koji se nalazi na 18 km od Pforzheima i koji je od 1993.  na listi svetske baštine UNESCO –a. Na taj način manastirski kompleks postaje i svetski poznat lokalitet koji posećuju turisti iz različitih krajeva. Sastoji se od 30 građevina od kojih su najznačajnije crkva u gotičkom stilu, samostan i hontana. Obilazak je moguć od utorka do nedelje u periodu od 9:30h do 17h.
 2. Muzej tehnike ( 81) prvenstveno posvećen satovima, istorijatu njihove izrade, maketama. Možete videti i rekonstrukciju fabrike iz 18. veka.

Karlsruhe

Ovo je drugi najveći grad u oblasti Baden Württemberg  na severozapadu Nemačke. Grad je poznat kao sedište Vrhovnog suda i samim tim ima veliki značaj za celu državu.

Struktura grada je specifična po tome što je u središtu kula koja predstavlja čvorište od koga se granaju sve ulice u gradu. Centar grada je i najstariji deo koji potiče iz 18. veka kada je grad i osnovan. Od centra grada, na 15 minuta hoda nalazi se železnička stanica odakle je moguće otići do svih obližnjih gradova kao što su Baden (15 minuta vožnje) Freiburg (1sat), Pforzheim (25 minuta) ili Frankfurt (1 sat).

Većinu servisnih informacija vezanih za grad možete pronaći i na zvaničnom veb sajtu, pa je to svakako korisna adresa za sve koji planiraju put.

Ukoliko sa Fudeksom otputujete u Nemačku i posetite ovaj grad ne propustite da obiđete sledeće turističke atrakcije:

 1. Schloss ili Karlsruhe palata nalazi se u centralnom delu grada i takođe predstavlja orijentir odakle gravitira većina glavnih ulica.  Može se reći da je grad zapravo nikao oko palate . Građevina ima interesantnu strukturu i oko nje se nalazi vrt sa mnoštvom različitih biljnih vrsta.
 2. Badisches Landesmuseum (Schloßbezirk 10)jedan je od najaktivnijih muzeja u Nemačkoj i u svojoj postavci ima eksponate koji oslikavaju istorijski razvoj kulture, umetnosti, političkog života i društva ovog dela Nemačke. Tokom godine muzej organizuje i specijalne izložbe. Posećenost muzeja dostiže i do 300 hiljada posetilaca godišnje. Možete ga posetiti od 9h – 17h uz cenu ulaznice od oko 4 eura. Besplatan ulaz je petkom i to u periodu od 14h – 18h.

Karlsruhe Palace

 Galerija Kunsthalle (HANS-THOMA-STR. 2–6) otvorena od 1846. Godine jedna je od najstarijih galerija koje su zadržale svoj autentičan izgled. Možete videti dela koja svedoče o sedam vekova umetnosti u Evropi. Najznačajniji deo postavke je umetnost Nemačke od 14. do 16. veka, zatim Holandije 16. i 17. veka kao i francuske 17. i 18. veka. Stalna postavka sadrži 3455 različitih umetničkih dela koja čine prikaz zapadno evropske umetnosti. Nezaobilazna stanica složićete se. Radno vreme je od 10h – 18h uz ulaz koji košta 6 eura.

4. Medijski i tehnološki centar ( 19), se sastoji iz dva muzeja. Prvi je multimedijalni deo gde možete pogledati filmove, slušati muziku, isprobati video igrice ili se čak provozati Nju Jorkom (naravno virtuelnim ulicama). Drugi deo je posvećen slikarstvu, fotografiji, skulpturi. Ovaj centar je ustvari spoj klasične umetnosti i digitalnog doba.

5. Karlsruhe Zoo (Ettlinger Strasse 6), zoološki vrt koji može biti pravi izbor ukoliko ovaj grad posećujete sa decom. Sigurno ćete provesti ugodnih par sati.

6. Aqua park (Hermann-Veit-Str. 5)koji sigurno nije najveći u kom ste bili ali je svakako još jedna mogućnost kako da tokom letnjih meseci provedete svoj dan. Deca će uživati a za one koji ipak više vole relaksirajuće sadržaje tu je i wellness centar.

Ukoliko ste uvek raspoloženi i za šoping preporučujemo Vam da posetite Post Galerie shopping mall (Europaplatz).  Osim odlične kupovine u preko 60 prodavnica, dodatni ugođaj je i to što se nalazite u zadanju starom preko 100 godina gde je nekada bila smeštena pošta. Naša preporuka je i Ettlinger Tor Karlsruhe šoping centar (Karl-Friedrich-Straße 26) gde takođe na jednom mestu možete pronaći odevne komade poznatih brendova.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu