Vodič kroz Pariz

Pariz – jedan od najlepših i najposećenijih gradova Evrope!

Pariz je svakako jedan od najlepših i najposećenijih gradova Evrope. Grad svetlosti, ljubavi, romantike, arhitekture, mode i umetnosti,  spoj tradicionalnog i modernog, domaćeg stanovništva i svetskih putnika, francuskog šika i metropolitske atmosfere, melodičnog francuskog akcenta i svih ostalih svetskih jezika. Evropljani ga biraju za romantične trenutke, za Amerikance je ono što na putovanju žele od Evrope,  umetnici tu nalaze inspiraciju klanjajući se neprolaznim umetničkim delima, a svi ostali ne skidaju oko sa objektiva svojih kamera.  Ali, opet mu se vraćaju, po još koju uspomenu.

Bez obzira na godišnje doba, iako mi preporučujemo ranu jesen, proleće i prve letnje dane, Pariz je destinacija za koju nikada nije kasno, niti suviše rano. Udobno se smestite i doživite grad za koji kažu da ga svako bar jednom mora obići. Neka to bude baš ove jeseni. Fudeks Vas vodi u Pariz.

Za Vas biramo nezaobilazne atrakcije, najbolje mirise i ukuse Pariza, mesta za šoping i zasluženi predah kao i one lokacije koje nećete naći u baš svakom vodiču. Male tajne lokalnih znalaca, autentična mesta koja odišu duhom Pariza, gde samo najbolje obavešteni turisti zagrebu i ispod površine ovog čarobnog grada.

Fudeks Vam pomaže da ne propustite ona mesta koja privlače milione turista svake godine, informiše Vas gde je najbolji šoping i kuda u razgledanje grada, pomaže Vam da se snađete u slalomu kroz pariske avenije. Celodnevni boravak u prirodi ili noćni provod – odaberite sami.

Šta ne propustiti – za ove lokacije će Vas sigurno pitati kod kuće!

 1. Ajfelova kula(Champ de Mars, 5 av Anatole France, 7e); Građevina  Gustava Ajfela, visoka 320 metara, koja datira iz 1889. privlači ogroman broj turista. Kako ne biste morali da čekate u redovima za ulaznice, nije loša ideja da ih rezervišete unapred, putem interneta. Možete se popeti do vrha i uživati u predivnom pogledu ili doći do prve ili druge platforme i uzivati u nekom od kafea. Radno vreme je od 9:30h do 23h, u toku leta i do ponoći.
 2. Luvr(rue de Rivoli & quai des Tuileries, 1er); Jedan od najposećenijih muzeja sveta. Možete videte preko 35 hiljada umetničkih dela iz različitih epoha, dela najpoznatijih i najcenjenijih stvaralaca poput Rembranta, Da Vinčija, Mikelanđela… Luvr je izgrađen još u 12. Veku, a status nacionalnog muzeja dobija 1793. godine.

Muzej Luvr

Obilazak muzeja je gotovo nemoguć bez mape. Kupite ih na licu mesta ili unapred proučite ove interaktivne mape i  uživajte. Posebnu pažnju Vam usmeravamo na prvi sprat gde se nalazi i dobar deo najpoznatijih umetničkih dela koja morate videti. Ulaznice važe za ceo dan, pa možete praviti i pauzu u nekom od obližnjih kafea, a zatim nastaviti obilazak.

Osim Luvra, za sve zaljubljenike u umetnost , izdvajamo i Centre Pompiduo , (place Georges Pompidou, 4e), najveći u Evropi muzej savremene umetnosti gde možete videte drugu najveću kolekciju moderene umetnosti u svetu (odmah posle muzeja MoMA u Nju Jorku). Posebno izdvajamo neobičan koncept muzeja, nesvakidašnju atmosferu, miks izložbi, performansa, igre, redionica, projekcija… ambijent koji pokreće, inspiriše. Možete ga posetiti u periodu od 11h ujutru do 22h uveče.  O svim pojedinostima, kojih ima pregršt, obavestite se na sajtu kako biste što bolje isplanirali pravo vreme za obilazak.

Takođe, moramo pomenuti i muzej Pabla Pikasa (5 rue de Thorigny, 3e),  koji se nakon rekonstrukcije ponovo otvara u oktobru 2014. Informacije o načinu dolaska autobusom ili metroom možete pronaći na sajtu. Zbirka muzeja sadrži preko 5000 crteža, slika, skulptura velikog umetnika. I samo zdanje u kome se muzej nalazi potiče iz 17. veka i predstavlja svojevrsnu atrakciju.

 1. Trijumfalna kapija(place Charles de Gaulle, 8e). Još jedno od obeležja Pariza, simbol Napoleonove pobede i francuske nacije, ponosno stoji na uzvišenju sa koga je moguće videti daj deo Pariza kao na dlanu. Svi posetioci se mogu popeti na platformu do koje vodi 284 stepenika  i to od 10h ujutru do 22:30h. Ulaznice možete kupiti na licu mesta .
 2. Katedrala Notre Dame(6 place du Parvis Notre Dame, 4e). Preko 14 miliona ljudi godišnje poseti ovo impozantno zdanje u gotskom stilu čija je izgradnja počela 1163. godine i završena je početkom 14. veka. Doživljaj unutrašnjosti katedrale nemoguće je na pravi način opisati rečima. Mozaici, vitraži, zvonici, blago, slike i skulpture, impozantna prostranost i osećaj uzvišenosti samo su neke od glavnih impresija svakog posetioca.

U katedralu je moguće ući svakim danom od 8h ujutru do 18:45h popodne. Obilazak se ne naplaćuje. Preporuka je da se na sajtu obavestite o vremenu službi kako biste sebi obezbedili najoptimalnije vreme posete.

Nezaobilazan deo svakog boravka u Parizu je i šetnja Monmartrom, čuvarom starog Pariza. Obilazak prodavnica, cvećara, starinarnica, barova i svih drugih autentičnih mesta koja doprinose da Pariz uvek odiše posebnošću je u planu svakog turiste.  Prošetajte stazama najpoznatijih Parižana.

Ukoliko ste već bili u Parizu, možda će Vas iznenaditi promene koje ovaj grad doživljava u poslednje vreme. Osim što je sve više zelenih parkovskih površina, primetan je i zaokret u odnosu prema turistima, strancima, mladima. Parižani sve više žele da govore engleski, svoje restorane i prodavnice otvaraju i nedeljom i praznicima, dopuštaju miks uticaja, novih pravaca u muzici i umetnosti. Nekako je sve još toplije. Još jedan razlog da opet sebi priuštite novo iskustvo.

Katedrala Notre Dame

Mirisi i ukusi Pariza!

Hrana. Vino. Kafei i restorani. Svakako simboli ovog grada. Morate probati tradicionalnu francusku kuhinju. Naš savet je da uvek birate ona mesta koja su izbor i lokalnog stanovništva, jer samo tako možete uživati u pravim autentičnim ukusima. Barovi i restorani se nalaze na gotovo svakom ćošku. Možete se odlučiti na brze zalogaje s nogu u vidu ukusnih sendviča, kroasana, brzih varijanti uz kafu. Ili možete uživati u svim čarima francuske kuhinje i dopustiti iskusnim šefovima da Vas iznenade pravim ukusima Pariza. Ne zaboravite da iz impresivnih vinskih karti probate i na daleko čuvena francuska vina.

Kako je izbor restorana neverovatan i sigurno nećete imati problem da pronađete pravo mesto za ručak ili večeru, mi Vam ukazujemo na  jedan od najstarijih restorana u Parizu, Le Procope, (13 Rue de l’Ancienne Comédie), otvoren još 1686. godine. Još jedna znamenitost Pariza, svedok istorije i čuvar tradicije.

Mesta za šoping – i po koji suvenir!

Iako je centar Pariza sam po sebi jedan veliki šoping centar, možete se odlučiti i za neki od zatvorenih shopping mall-ova. Ukoliko ne plaćate gotovinom, možete bez problema koristiti Visa i Master card platne kartice.

 1. Beaugrenelle Shopping Mall , u blizini Ajfelove kule, sa 150 prodavnica različitih brendova. Ukoliko dolazite metroom koristite Bir-Hakeim liniju 6 i Charles Michel liniju 10.
 2. Champs Elysees Shopping Mall-ovi, više različitih šoping centara do kojih je lako stići metroom i to : Champs Elysees Clemenceau (linije 1 i 13), Franklin Roosevelt (linije 1 i 9), George V (linija 1) i Etoile (linije1, 6, 2).
 3. 4 temps and Cnit; (15 Parvis de la Defense), šoping centar gde možete naći poznate brendove, pristupačnije cene i mnoštvo drugih sadržaja poput restorana i kafea.
 4. Gab & Jo , (28 rue Jacob, 6e , metro stanica St-Germain des Prés), ukoliko želite da sa sobom ponesete i neki suvenir naša preporuka je da ih kupite na ovom mestu. Zanimljiva ponuda kakvu nećete naći na drugim mestima. Mesto za one koji žele unikatna rešenja i cene različitost.

Nakon obilazaka, šopinga ili ukusnog ručka sigurno ćete poželeti da predahnete. Učinite to u prirodi. Iako ste u evropskoj metropoli, uvek možete sebi priuštiti da poput domaćeg stanovništva uhvatite malo vremena i svoju pauzu napravite baš ovde. Uostalom, samo ćete pratiti sve prisutniji trend Parižana da sve više vremena posvećuju prirodi.

Gde napraviti predah – naši predlozi :

 1. Jardin des Tuileries, metro stanica Tuileries or Concorde.
 2. Bois de Vincennes, (blvd Poniatowski 12e), metro stanica Porte de Charenton or Porte Dorée.
 3. Parc de la Viltette, (211 Avenue Jean Jaurès), metro linije Porte de Pantin i Porte de la Villette.
 4. Parc des Buttes Chaoumont , (1 Rue Botzaris), park manje poznat među turistima. Jedno od onih mesta gde ćete imati priliku da se umešate među Parižane.

Pariz živi 24h! Pridružite se i Vi!

Promene o kojima smo govorili imale su uticaj i na noćni život Pariza, način na koji se mladi provode, muziku koju biraju. Ukoliko želite da se upustite i u avanturu otkrivanja pariske klupske scene imamo preporuke i za to. Nećete pogrešiti ukoliko posetite Rex Club, Zig Zag, La Machine, Showcase…Tu je i mesto rezervisano za after hour Paris, klub Concrete gde žurke počinju od 7h ujutru.

Disneyland – za one malo mlađe(ali svakako ne samo za njih). Lociran je van grada ali postoji organizovan autobuski prevoz.  Ovo magično kraljevstvo je san svakog deteta, destinacija za sve generacije, aktivnost za celu porodicu. Nepotrebno je opisivati sve atrakcije koje ovaj, u Evropi jedinstven park, pruža – zabava koja ne prestaje. Za posetioce je otvoren od 8h ujutru do 20:30h uveče. Pre polaska možete pogledati i interaktivnu mapu kako biste stekli utisak šta Vas tamo sve očekuje.

Disneyland

Zoološki vrt – ukoliko planirate duži boravak u Parizu,možete isplanirati i posetu Zoološkom vrtu (53 avenue de Saint-Maurice, metro linije 8 (Porte Dorée) i  1 (Saint-Mandé or Château de Vincennes), koji je nakon renoviranja u junu 2014. ponovo otvoren. Vrt ove godine slavi i 90.-ti rođendan u sasvim novom ruhu.  Novina je tematska podela vrta po regionima, što možete videti i na mapi.  Radno vreme je od 10h ujutru do 18h uveče, vikendom i do 19:30h.

Krstarenje – reka Sena i kanal Saint Martin.  Osim šetnje obalama Sene, možete otići i na krstarenje. Osim uživanja u samoj plovidbi, možete razgledati znamenitosti Pariza kao što je Luvr ili katedrala Notre Dame i  iz ove perspektive. Lako ćete naći organizovane ture koje traju u proseku oko 2h i 30 minuta . Postoje prepodnevne i popodnevne ture tako da možete odabrati željeno doba dana.

Napravite svoju rutu. Isplanirajte svoj idealan dan u Parizu. Osim udobnog prevoza, Fudeks se brine da svi putnici budu adekvatno informisani kako bi njihov boravak bio što sadržajniji.  Iskoristite sve informacije, pitajte nas, zajedno činimo da Vaš boravak u Parizu bude nezaboravan. Odvojite dovoljno vremena za svaku lokaciju, priuštite sebi nezaboravne trenutke.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu