Vodič kroz Prag

Mislite da je Pariz najromatničnija evropska destinacija? Onda sigurno još niste posetili Prag.

Zima i novogodišnja atmosfera ili proleće i suncem okupani pozlaćeni tornjevi brojnih dvoraca i palata koje krase ovaj veličanstveni grad? Ukoliko još niste obišli ovu destinaciju, nemojte oklevati. U oba slučaja, Prag ima šta da ponudi i čime da Vas oduševi. Pravo je vreme da ga otkrijete.

Prag svoj vrhunac dostiže za vreme vladavine Karla Četvrtog, kada su izgrađeni i neki od bisera arhitekture koji i danas privlače milione turista svake godine. Kada gradu mostova, katerdrala, crkava i kupola dodate i gastronomske specijalitete (i pivo), evropski duh, venvremnsko nasleđe klasične muzike, obale reke Vltave i  desetovekovnu istoriju i tradiciju ne preostaje mnogo mesta za premišljanje.

Mislite da je Pariz najromatničnija evropska destinacija? Onda sigurno još niste posetili Prag.

Vikend u Pragu može biti sasvim dovoljan za upoznavanje sa ovim prelepim gradom. Snalaženje nije previše komplikovano, saobraćajna mreža je razgranata i sasvim je lako kratanje pomoću gradskog prevoza (metro, autobusi ili tramvaji).  Zvanična valuta je Češka kruna, a novac možete zameniti na brojnim punktovima u gradu kao i u bankama.

Ponuda turističkih atrakcija je raznolika, kulturnih i zabavnih sadržaja ima na pretek u bilo koje doba godine tamo da se zaputite.  Vrhunac turističke sezone su letnji meseci. Mada za one koji žele da izbegnu gužve i proleće može biti idelan tajming. Zime su hladne, sa snegom, nahladnkiji mesec je januar, ali svakako i Prag pod snegom ima svojih čari. Svima koji planiraju svoj put ili su već u Pragu, veoma može koristiti i ova  web adresa.

Naša preporuka je i Prag Card, kartica koja Vam omogućava da ostvarite brojne popuste prilikom obilazaka nekih od lokaliteta, a što je možda i korisnije, imaćete besplatan gradski prevoz. Za sve koji planiraju da obiđu Prag uzduž i popreko nezamanljiva investicija. Kartica može važiti od dva do četiri dana i možete je kupiti na nekom od punktova koji su ucrtani ma mapi.

Šta ne propustiti:

St. Vitus’s katedrala (III. nádvoří 48/2) je jedana od najstarijih verskih građevina u Pragu. Takođe, značajna je jer i danas čuva neka od istorijskih blaga Praga poput Saint Wenceslas krune ili Coronation krsta.  Za sve posetioce organizovana je stalna izložba koja obuhvata 139 eksponata. Vreme posete je od 9h – 16h, nedeljom od 12h. Možete odabrati besplatan obilazak ili platiti i imati vodiča.

Praški dvorac (Hradčanské námĕstí), izgrađen 880. godine najpopularnija je turistička atrakcija u Češkoj. Nalazi se na levoj obali reke Vltave. Pominje se i u Ginisovoj knjizi rekorda kako jedan od najvećih zamkova sveta, dug 570m a širok čak 128m. Ulaz u dvorac se naplaćuje, a osim bogate kolekcije eksponata u unutrašnjosti zamka možete posmatariti i svečanu smenu straže na svakih sat vremena ili obići vrt u toku letnjih meseci (od aprila do kraja oktobra).

Stari deo grada i trg koji se nalazi u samom srcu ovog područja privlači i najveći broj turista.  Ova oblast se prostira na 866 hektara i od 1992. godine se nalazi na listi UNESCO –a. Tu je skoncentrisano i mnoštvo atrakcija koje ne treba propustiti. Pomenućemo Astronomski sat, postavljan 1410. godine, svakako najpoznatiji sat u Evropi, koji na svakih sat vremena ima svoj kratki performans. Dizajn ovog časovnika je prepun simbilike pa svaki motiv ima svoje značenje. Tu se nalazi i stara gradska većnica, podignuta 1338. godine, na čijoj se kupoli i nalaze već pomenuti sat i odakle se pruža neverovatan pogled. Prag viđen iz ptičje perspektive sa visine od skoro 70m. Ulaz se naplaćuje a posete su omogućene svakim danom do 22h uveče.

Astronomski sat Prag

Stara većnica je ustvari kompleks više građevina u gotičkom stilu. Najzanimljivija prostorija je nekadašnja sala za sastanke (counsil hall), zatim kapela iz 14. Veka i  podzemne prostorije koje se mogu doživeti i kao doslovno poniranje u istoriju. Građevina sadrži  i brojne druge prostorije bogate eksponatima. Unitrašnjost većnice je otvorena za posetioce do 18h, a obilazak se naplaćuje.

Na strom trgu se nalazi i Jan Hus spomenik, crkva St James, kao i crkva Our Lady Before Týn.

Nacionalni muzej (Václavské náměstí 68), je kompleks više građevina i skup više muzeja različitih postavki koji zajedno daju odličan prikaz češke umetničke i istorijske baštine. Pomenućemo samo Novu zgradu muzeja, Muzej muzike, Muzej čuvenog kompozitora Smetane, Muzej Antonina Dvoržaka, Etnografski muzej…celokupnu ponudu muzeja u Pragu možete pogledati ovde . Pronaćićete informacije o adresama, postavkama, vremenu poseta…

Grad na reci

Posebno mesto kada je reč o Pragu treba posvetiti i Vltavi, reci koja u dužini od 31km protiče kroz Prag i svakako doprinosi osobenosti ovog mesta.  Na Vltavi postoji 14 mostova i čak 7 ostrva. Na obalama ima mnoštvo restorana i barova (bakšiš je očekivan), za ljubitelje plovidbe tu su čamci i brodići (ferries) za prevoz turista, pa možete iz neposredne blizine i nešto drugačije prespektive fotografisati i čuvene mostove.

Vožnja brodićima može biti i celodnevna aktivnost, deca će uživati, a pauzu uvek možete napraviti ili u zoološkom vrtu ili na nekoj od plaža u toku letnjih meseci.

Svake godine, u poslednjoj nedelji  juna meseca, na obalama reke, održava se i muzički festival, United Islands multi-genre festival,  koji okuplja ljubitelje različitih muzičkih žanrova (swing, reggae, world music ili elektronski zvuk). Tokom trajanja festivala taj deo Praga menja izgled i sve je još življe i raznobojnije. Ulaz je slobodan, a tradicija duga već 10 godina. Provod naravno ragarantovan.

Rač dve i o mostovima jer se bez slike na bar jednom od njih sigurno nećete vratiti iz Praga. Karlov most , najpoznatiji most na Vltavi, spaja Stari deo grada sa  Lesser Tovn. Izgrađen je u 14. veku i danas predstavlja još jednu od najlepših i najpoznatijih građevina u Pragu. Osobenost mosta su statue svetaca, njih 30, raspoređene čitavom dužinom. Kao stecište mnogih dešavanja,most je i trgovinski punkt i mesto gde se možete zabaviti i uživati u muzici, ali i kupiti neki suvenir. Ili se jednostavno samo fotografisati.  Kao i milioni posetilaca svake godine. Gužva je gotovo uvek očekivana.

Prag

Volite festivale? Evo kada da planirate svoj put u Prag.

Novogodišnja noć na trgu u srcu Starog grada? Zvuči primamljivo? Tradicionalni doček nove godine koji okuplja turiste iz najrazličitijih krajeva sveta organizuje se svakog 31. Decembra. Ovo nezaborvano magično iskustvo počinje već od 15h popodne, kada je sve podređeno programu za najmlađe i traje do duboku u noć. Kulminacija se dešava u ponoć, naravno, a takav doček ćete sigurno pamtiti dugo dugo…

Neizostavni deo božićne atmosfere je i Božićni bazar, koji traje od kraja novembra do prve nedelje januara. Otvorena tržnica radi do 22h svakoga dana i tu možete sebi kupiti najrazličitije poklone, suvenire, ukrase. Možete probati i nešto od specijaliteta s nogu, a sve to uz zabavan program, naravno u novogodišnjem duhu.

Karneval  u februaru. Zvuči neočekivano, ali za njih nema zime. Ukoliko želite da im se pridružite uživaćete u povorkama, kostimiranim nastupima, performansima …

Beer festival ili festival piva takođe je nezaobilazna manifestacija ukoliko znamo da je Češka poznata i po proizvodnji ovog pića. Maj je termin, traja čak 17 dana i već sigurno možete naslututi šta vas tamo čeka: puno muzike, ukusnih zalogaja, dobrog raspoloženja i naravno mnoštvo piva najrazličitijih ukusa.

Festival hrane ili kako ga oni zovu  „No. 1 gastronomic event in the country“. Proverite zašto. Ova izložba hrane na otvorenom tokom maja meseca okuplja sve one koji cene kvalitetne đakonije, domaće specijalitete, priznate kuvare i samo najbolje recepte.

Vreme je za shopping!

Deo šopinga sigurno ćete uspeti da obavite već tokom šetnji, poseta bazarima (naročito ako ste u Pragu za vreme novogodišnjih praznika). Ukoliko ipak želite da posetite i neki od shopping mall-ova evo naših predloga.

Atrium Flora (Vinohradská 2828/151) je tržni centar izvan centra grada. Lako ćete stići do njega linijama gradskog prevoza. Pruža bogat izbor brendirane robe i restorana u kojima možete napraviti predah. Rdano vreme je od 9h do 21h.

Bílá labuť (Na Poříčí 1068/23),je jedan od najstarijih šoping centara u Češkoj izgrađen još 1930. godine. Radno vreme je od 9h do 20h, nedeljim do 18h.

Nový Smíchov (Plzeňská 8) je jedan od većih centara u novom delu grada. Tu se nalaze hipermarketi, butici, prodavnice nakita, drogerije, restorani, bioskop, veliki podzemni parking. Radno vreme je od 9h do 21h.

Nadamo se da smo Vam bar malo približili Prag. Na Vama je da odaberete svoj željeni  termin boravka i da nam javite utiske nakon vremena provedenog u ovom magičnom gradu.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu