Vodič kroz Vrnjačku Banju

Vrnjačka Banja – lečilište koje živi punim plućima

Vrnjačka Banja, verovatno najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji, nalazi se na oko 200km južno od Beograda. Tradicija koja seže još u doba starih Rimljana, lekoviti mineralni izvori sa toplom i hladnom mineralnom vodom, parkovi, buran letnji period prepun manifestacija, blizina planine Goč čine da Vrnjačka Banja bude jedna od atraktivnijih destinacija u Srbiji.

Iako za mnoge još uvek sinonim za lečenje i mesto koje posećuju uglavnom starije generacije, treba reći da je mnoštvo novih manifestacija i donekle nov koncept turističke ponude pretvorio banju i u zanimljivu destinaciju i za mladju populaciju. Karnaval, festivali, mnoštvo restorana i kafea, bazeni, sportski tereni omogućavaju najrazličitije vidove zabave i rekreacije.

Banjska šetališta – trase prepune istorije i mesta za odmor.

Kada dodjete u Vrnjačku Banju, prvo što treba uraditi je uputiti se u šetnju parkovima koji se pružaju duž glavnog banjskog šetališta na oko 2 km dužine. Dok uživate u čistom vazduhu, hladovini drvoreda i zvuku rečice koja tuda protiče, možete vijugavim stazama obilaziti i čuvene banjske znamenitosti koje se tu nalaze. Iz banje poručuju da su se tuda nekada šetali i Desanka Maksimović, Danilo Bata Stojković, Ivo Andrić… pa je i naša preporuka da sledite njihove već utabane staze.

  1. U okviru parka nalazi se i Japanski vrt. Ovaj prostor koji zauzima oko 3000 metara kvadratnih je svojevrsno ostrvce u banjskom zelenilu koje obuhvata i malo jezero, čajnu kućicu, kaskadni vodopad i mostić, kao i biljne vrste sa japanskog podneblja. Koncept vrta dočarava kulturu življenja japanskog naroda. Predlažemo Vam da ovde napravite i prve fotografije, jer je ambijent, naročito leti, kao sa razglednice.
  2. Zamak kulture. Još jedna nezaobilazna turistička atrakcija na koju nailazite. Ovaj nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, inače kraljevskog namesika za vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, najstariji je i najvelelepniji je objekat u Vrnjačkoj Banji. Danas, zamak je proglašen kulturnim dobrom od velikog znacaja za Republiku Srbiju. U njemu se nalazi  Zavičajni muzej koji oslikava teritoriju Vrnjačke Banje i okoline, sa arheološkom, etnografskom, istorijskom, umetničkom i prirodnjačkom zbirkom. Stalnu postavku čine tri izložbe: „Ladarište – praistorija Vrnjaca”, „Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje” i “Spomen soba đenerala Belimarkovića”.
  3. Šetajući, nailazite i na Most ljubavi. To je onaj mostić prepun katanaca, gde svakodnevno svi oni koji žele da im ljubav dugo potraje kače katance i ključiće bacaju u reku. Tu možete pročitati i legendu po kojoj je most i dobio svoju svrhu i koja je inspirisala i Desanku Maksimović da napiše svoju čuvenu pesmu Molitva za ljubav.

Kada se nađete u Vrnjačkoj Banji obavezno iskoristite i njene relax sadržaje. Možete se odlučiti za posetu nekom od wellness centara, gde Vas čeka opuštanje u bazenima sa mineralnom vodom, masaže i tretmani mineralnim blatom, plivanje u nekom od otvorenih ili zatvorenih bazena. Leto ili zima, preporuka ostaje. Ovi relax sadržaji će Vas, provereno,  rashladiti tokom letnjih vrućina ali i ugrejati u vidu tople kupke tokom hladnih zimskih dana. Hedonizam koji sebi možete priuštiti.

Vrnjačka Banja ima 7 mineralnih izvora od kojih se 4 aktivno koriste u medicinske svrhe – Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Ukus vode je specifičan i varira u zavisnosti od zastupljenosti pojednih elemenata , a konzumiranje u većim količinama se ne preporučuje bez konsultacije sa lekarom. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, raspitajte se o indikacijama voda i na koji način mogu unaprediti Vaše zdravstveno stanje.

Izvor Jezero

Letnje manifestacije – vreme kada banja živi punim plućima.

Najveći broj manifestacija koje okupljaju i po nekoliko stotina hiljada ljudi održava se tokom letnjih meseci . U tom periodu banja je pravo mesto za sve one koji žele da se zabave uz najrazličitije vrste muzike, dobre domaće filmove, sportka dešavanja…Vreme kada Vrnjačka Banja živi punim plućima.

  1. Vrnjački karneval. Ovo je ujedno i prva velika manifestacija u letnjem periodu. Počinje polovinom jula i traje sedam dana. U tom periodu, svakodnevno se održavaju koncerti i predstave na banjskom trgovima, a kruna manifestacije su dve karnevalske povorke, Dečja i Velika međunarodna. Ovo je ujedno manifestacija koja okupi i najviše posetilaca, pa banjske ulice tada postaju krcate ljudima i do kasno u noć.
  2. Love festival. Još jedan muzički festival koji početkom avgusta iz godine u godinu biva sve posećeniji. Okuplja ljubitelje elektronskog zvuka. Uvek zanimljiva lokacija, moderan koncept, eminentna imena domaće i inostrane muzičke scene su dovoljan razlog da svoj put u Banju planirate baš u vreme ovog festivala.
  3. Festival filmskog scenarija. Već tradicionalno, na banjskoj letnjoj pozornici, amfiteatru koji gledanju filmova daje posebnu draž, održava se smotra domaće kinematografije, prikaz filmova koji su bioskopskoj publici prikazani između dva festivala. Ukoliko ste propustili da pogledate neki domaći film iskoristite priliku da to nadoknadite baš ovde.

Zamak kulture

Za sve one koji priželjkuju aktivan odmor – izleti, sportski tereni i planinski turizam.

Ukoliko ste ljubitelji aktivnog odmora, okolina Vrnjačke Banje prepuna je lokaliteta koje možete posetiti. Blizina planine Goč, brojnih manastira i crkava ( poput Žiče, Ljubostinje ili Studenice), kulturno istorijskih spomenika, reke Zapadne Morave i poznatih vinskih ruta omogućava da se odmor u Banji može pretvorti i u upoznavanje sa turističkom ponudom ovog dela Srbije. A priznaćete da svima pomalo nedostaje poznavanje upravo najlepših predela svoje zemlje.

U blizini Vrnjačke Banje nalazi se aleksandrovačka Župa, poznati vinogradarski kraj. U mnogobrojnim župskim vinarijama možete degustirati neka od najkvalitetnijih vina iz porodičnih vinarija.

Planina Goč u toku zime pruža mogućnost svim ljubiteljima skijanja da na samo 12 km od Vrnjačke Banje sebi omoguće bavljenje ovim sportom. Ski lift je u funkciji a postoji i mogućnost  organizovanog prevoza do ski staze.

Za one koji bi da se oprobaju u sportskom penjanju (free climbingu),  planinarsko-sportski klub Goč  pruža mogućnost da se oprobaju i u ovoj disciplini na veštačkoj steni koja je locirana u vrnjačkom parku i čini jedinstvenu celinu zajedno sa teniskim terenima, dečijim igralištem i japanskim vrtom.

Ukoliko do sada niste, obavezno posetite Vrnjačku Banju i uverite se u kvalitet ponude koja iz godine u godinu biva sve različitija. Možete odsesti u nekom od hotela ili apartmana kojih ima zaista mnogo, a i ponuda restorana i kafea je zadovoljavajuća.  Naš predlog su brojne bašte na samoj promenadi za prvu jutarnju kafu ili ručak u nekom od etno restorana gde možete probati i specijalitete domaće kuhinje.

Ukoliko želite da tokom vikenda pobegnete od gradske vreve banja je dovoljno blizu da to bude izvodljivo, a dovoljno drugačija da se osetite preporođeno.

Korišćenjem ovog sajta potvrdjujete da ste pročitali, razumeli i složili sa našom Politikom o privatnosti
U redu